Jdi na obsah Jdi na menu
 

3. 4. 2019

Odčervení

Odčervení je důležitá věc, o které se nemluví vůbec. Je to chyba. Všichni, kdo mají kočku, by měli věnovat čas a pár korun pro zdraví kočky. Víc to nestojí. Běžná odčervovací tableta stojí okolo 30,- Kč. Koupit ji můžete veterináře. V lékárnách nedoporučuji. 

Proč je odčervení důležité? Paraziti jsou všude a byli tu mnoho let před námi. Jsou perfektně vybaveni pro přežití a mají důmyslné triky, jak se rozmnožovat. Na obyčejné mouše, kterou kočka v domácnosti uloví žije mnoho parazitů. Je proto velmi důležité odčervit i kočku bytovou. Kočky venkovní samozřejmě odčervovat musíme. Kočka je šelma a uloví si za noc či den mnoho myší, ptáků, much, pavouků a třeba i ještěrek. Všechna tato ubohá zvířata mají parazity, nejrůznější choroby a viry. 

Odčervujte, prosím, Vaši kočku. Máte ji přece rádi, nebo ne? Mělo by to být samozřejmé, tak jako ji dáváte čerstvou vodu.

4x do roka by měla být odčervená venkovní kočka a kocour, který žije v bytě 2x, ovšem nic se nestane, pokud odčervíte 4x do roka. Vše konzultujte s veterinářem. 

Podávání tablety kočce je nutné se naučit. Musíte se to naučit Vy a musí se to naučit i Vaše Micka. Nejprve to můžete vyzkoušet s malou kostičkou sýra. Je to měkké a krásně to voní. Kočku uchopíte tak, jak ji nosila máma, když byla kotě. Chytíme ji tedy za volnou kůži za hlavou. Zadní nohy jsou na podložce. Zakloníme do záklonu. V této stabilizované poloze půjde dobře otevřít tlamička. O ničem nepřemýšlejte a strčte kousek dobroty do tlamy. Jakmile se kočka olízne, je to znamení, že dobrotu spolkla. Pokud vyplivne, nic se neděje, pokus opakujte, dokud se Vám to nepovede. Končit se musí úspěchem. Návody jsou také na youtube. Šťastné odčervování!

Vaše Jana

PS: jsem k dispozici odpovídat na dotazy na psychologkocek@seznam.cz