Jdi na obsah Jdi na menu
 

Noční nebo ranní ptáče

Dobrý den chovateli,

tomuto tématu jsem se dlouho vyhýbala. Je to asi největší a nejčastější problém u koček žijících v domácnosti. Musíme se na tento problém podívat z mnoha úhlů. Ovšem samozřejmě platí stále, že každá kočka má své naučené chování a není možné použít jednu poučku na každou kočičku. Každá kočka je individualita, to píšu pokaždé, jelikož je to pravda.

Proč jsou kočky aktivní nad ránem a budí nás? Těch odpovědí je sto a víc. Jedna z nich je ukryta v kočičím oku. Tento geniální orgán vymyslela geniální matka příroda. Máte doma přírodu. Máte doma šelmu. Ve velmi stručném vysvětlení sdělím to, že kočka vidí skvěle při rozednění a při soumraku. Do jejího oka pod skvělým úhlem dopadá světlo a kočka vidí nejostřeji. Kočka tedy vstane a těší se z nového dne, protože se ji obraz krásně zaostřil. A vy spíte. A ona se raduje. Chce baštit a hrát si. Neví co dřív. 

Naštěstí dobře vidí i při soumraku. V tento čas nespíte. V tento čas je dobré se naučit co nejvíce se věnovat kočce. Pokud odjíždíte, ať se tento rituál nepokazí, zajistěte hru s kočkou jiným členem domácnosti. Pro její dobrou psychickou pohodu je dobré hrou udělat simulaci lovu. Ona potřebuje lovit. Ona je kočka. Nemůže plavat v moři, není to delfín. Stejně tak nemůže sedět na skříni jako socha, protože žádná socha není. Po lovu přijde papání. 

Pokud si nevíte rady a kočka nebo kocour ničí Váš vztah a život a trápíte se. Napište mi: psychologkocek@seznam.cz Není se čeho bát. Problém je jen překážka. Třeba přeskočit bude snadnější než se zdá.

Jana